[blog.view.blog categories]

12 april 2016

Kaasplank: shortcut voor gezellig tafelen

Weinig gepruttel aan het kookvuur en toch urenlang lekker tafelen: Een kaasschotel is het ultieme voorbeeld van feestelijk koken.

En weinig afwas bovendien! Bespaar wel niet op het aantal messen: voor iedere kaas een mes. De diverse smaken mogen elkaar niet beïnvloeden.

Variatie is de sleutel tot succes. 6 tot 10 soorten voor een hoofdmaaltijd is ideaal. Per persoon reken je zo’n 200 gram.

Leg de kazen in volgorde van mild naar pittig en vraag je gasten om ze zo te proeven. Op die manier zal je de smaakpapillen niet meteen dichtsnoeren. Start met de romige zachte kazen en eindig met de pittige jongens, genre Stilton of Roquefort.

Hou het smakenpalet van het brood rustig. Zo vormt het een mooie aanvulling op de intensiteit van de kazen.  Brood met rozemarijn, olijven of look is te sterk.

Haal de kazen minstens een half uur op voorhand uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur zijn. Bij zachte soorten kan je dit beperken tot 15 minuten.

Noten, druiven en een mix van gedroogd fruit zijn de klassiekers onder de extra smaakmakers. Schijfjes zurige appel vormen een aangename afwisseling met de vettige kaas. Of serveer gepocheerde peertjes. En wat dacht je van een chutney? Verkies je groenten, dan is een simpele salade met selder, sla, tomaten en komkommer ideaal.

Bij feestelijk koken hoort een bijpassend drankje. Rode wijn is de meest gemaakte keuze. Terecht bij geitenkazen en soorten met een schimmelkorst. Dit mag een vrij lichte wijn zijn. Blauwe kazen en geperste soorten zoals Goude en Tomme de Savoie vragen om volle rode wijnen.

Bij een Gorgonzola past evengoed een witte likeurwijn en geitenkaas doet het prima met een stevige witte wijn.

Goed nieuws voor de bubbelliefhebbers! Schenk gerust een parelend drankje uit bij gerijpte geitenkaas, geperste kazen en kaas met een schimmelkorst.

Ook bier past perfect. Het principe is eenvoudig: lichte kaas voelt zich best bij een dito biertje. En omgekeerd.

En dan nog een moeilijke: wat als je geen alcohol drinkt? Water is de meest veilige optie. Je maakt het iets spannender door er limoensap aan toe te voegen. Of drink een niet al te zoete frisdrank met pompelmoes. Je kan ook spuitwater pimpen met wat veenbessensap.

Naast een kaasschotel is ook kaasfondue een mooi staaltje party cooking. Hier ontdek je hoe je je gasten kan verbazen met een eenvoudig recept.

Ook wij zijn dol op gezellige avonden met een assortiment kaasjes. Het kaasfonduestel in het assortiment van Beka Cookware is dus geen toeval!

We hebben ook multifunctionele toestellen in het gamma, zoals Roma, dat je als kaasfonduestel kan gebruiken, maar ook voor fondue met vis of vlees.

Misschien is zo’n kaasfonduestel wel een leuk cadeau? Snuister eens in ons assortiment voor nog meer geschenkinspiratie en fijne producten van Beka  Cookware!

Wist je trouwens dat we ook een Youtubekanaal hebben? Daar vind je meer informatie over de producten van Beka Cookware en tal van recepten.

Misschien zijn ook deze keukenhulpjes iets voor jou: