[blog.view.blog categories]

19 april 2016

Creatief met eieren

Gevulde eieren

Een tijdje uit de mode, maar nu weer hip. Het is ook super gemakkelijk: je neemt hardgekookte eieren, halveert ze en verwerkt de dooier met je favoriete ingrediënten. Een duivelsei bijvoorbeeld: lekker pittig! Hiervoor vermeng je de dooier met mayonaise, mosterd, tabasco, zout en peper. Versier met bieslooksnippers en paprikapoeder.

Eierbootjes

Snij een inkeping in een kleine baguette en hol het brood uit. Niet te veel, het brood moet nog een goeie cm dik zijn. Vul de holte met een geklutst ei dat je vermengt met room. Trek je koelkast eens open en kijk wat er nog in ligt. Gemalen kaas, stukjes ham, blokjes zoete paprika, champignons …: het past er allemaal in! Nog wat afkruiden en een 25-tal minuten in een voorverwarmde oven van 180°C schuiven. Smullen maar!

Thee-eieren

Een typisch Chinees gerecht. Kook de eieren tot ze hard zijn en laat afkoelen. Tik met een lepel op de schaal zodat er barstjes in komen. Leg de eieren in een sauspan en laat ze een uur sudderen in een mengsel van water, twee eetlepels sojasaus en evenveel zwarte thee.  Steranijs en een schil van mandarijn geven een extra smaakboost. Pel de eieren pas vlak voor het serveren. Door de barstjes in de schaal zijn tijdens het marineren prachtige motiefjes ontstaan.

Ovenschotel

Begin met eieren en aardappels te koken. Snij beiden in schijfjes en leg ze in een ingevette ovenschaal. Giet er een mengsel over van de helft melk en de helft room of Griekse yoghurt. Voeg nog een eetlepel bloem toe voor extra binding. Afkruiden met peper, zout en nootmuskaat. Werk af met een laagje paneermeel of gemalen brood. Bak 25 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven.

Shakshuka

Dit stevig gerecht met tomatensaus wordt in Israël als ontbijt gegeten, maar het kan ook als lunch of diner. En het ziet er ook prachtig uit! De bedoeling is dat je in een hapjespan eerst een tomatensaus bereidt. Zoete paprika in blokjes gesneden geven een extra vitamineboost. Kruid met komijn en cayenne. Vervolgens maak je een kuiltje in de saus waarin je de eieren voorzichtig breekt, zodat de dooier heel blijft. Zet de pan in een voorverwarmde oven van 190° en laat een 7-tal minuten garen tot de eieren klaar zijn.  Werk af met korianderblaadjes of platte peterselie ter versiering.

Wat is jouw favoriete gerecht met eieren? Deel je inspiratie in de comments op Facebook! Of ben je op zoek naar nog meer lekkere eiergerechtjes? Check dan snel ons Pinterestbord!

Nog een ovenbestendige hapjespan, een polyvalent sauspannetje of een ovenschotel nodig? Beka Cookware heeft vast wat je zoekt.

Ontdek ook deze handige pannen!