[blog.view.blog categories]

31 maart 2016

Groene DIY-projecten in en rond de keuken

In onze blogpost over minder afval in de keuken, hadden we het al over lente-ui kweken op je vensterbank.

Gember

En er zijn nog heel wat andere mogelijkheden. Zo kan je gemberknolletjes planten in potaarde. Gebruik een ruime bak, want de wortels hebben de neiging om horizontaal te groeien. Stop de knolletjes niet te diep. Geef je plantjes iedere dag water en zet ze op een warme plaats, maar niet in direct zonlicht.. Ook regelmatig wat extra voeding kan wonderen doen. Nu is het een kwestie van geduld hebben. Van zodra er stelen ontluiken, verpot je de plantjes. Ze zullen uitgroeien tot grote planten die zeker een plaatsje verdienen in je interieur. Ofwel gebruik je de fors aangegroeide knollen voor consumptie. Ideaal voor verse gemberthee! (link)

Aardappelen

Nog simpeler: aardappelschillen. Daaruit kan je nieuwe aardappelen laten groeien! Doe ze met wat potgrond in een bakje. Zet op de vensterbank en hou de aarde vochtig. Na een tijdje begint er een plantje te groeien uit de schillen. Je kan ze vervolgens in de grond planten of in een krat dat je bekleed met gronddoek. Op het moment dat het loof begint af te sterven zijn de aardappels klaar om te oogsten. Wat denk je: fan van gerechten uit één pan, zoals dit recept met aardappelen, eieren en spek? (link)

Verse kruiden

Je kent het vast wel: je koopt een geurig potje verse kruiden in de supermarkt. Ondanks voldoende water verandert dat plantje al na een paar dagen in een triestig hoopje takjes en bladeren. Hoe kun je dat vermijden? Dergelijke plantjes zitten vaak in een te klein potje en zijn sterk opgedreven. Best is dus om ze te verplanten en extra aarde toe te voegen. Let op: de pot mag ook niet te groot zijn. Zet de kruiden op een plaats met veel licht (maar geen directe zon). Zorg dat de bodem vochtig blijft, zonder dat de plantjes in een waterbad te laten weken. Met een beetje geduld en verzorging heb je dus altijd verse kruiden bij de hand voor al je frisgroene gerechten zoals deze asperges met mosterd-peterseliesaus.

Let wel: Sommige kruiden kan je sowieso maar één jaar houden zoals basilicum, dille en koriander. Krulpeterselie zingt het twee jaar uit. Bepaalde kruiden hebben meerdere levens: denk aan bieslook, munt, rozemarijn, tijm, oregano en salie.

Wil je nog meer ideeën voor al je gerechten en ben je net zoals wij verslingerd aan pinnen en repinnen? Volg Beka Cookware op Pinterest en je komt terecht in een ware inspiratiehemel! 

Volg Beka Cookware ook op Facebook  voor nog meer handige tips & tricks!

Wist je trouwens dat de volledige catalogus van Beka Cookware online staat? Hier vind je een handig overzicht.

Nog vragen? We hebben een lijstje gemaakt met al onze kantoren en exclusieve verdelers. Zo weet je meteen wie je moet contacteren voor alles wat je wilt weten over Beka Cookware en onze producten.

Misschien kunt u deze keukenspulletjes gebruiken?