[blog.view.blog categories]

22 maart 2016

De beste alternatieven voor room

Lightroom:

Als je een minder vettige saus of soep wilt bereiden, dan ga je in het koelvak op zoek naar lightroom. Klinkt logisch, maar let er op dat het culinaire room is, specifiek voor warme gerechten dus. Hoe vettiger de room, hoe minder kans op schiften. Lighroom om mee te koken bevat weliswaar een lager vetgehalte, maar kan tegen hogere temperaturen dankzij extra bindmiddelen.

Lactose-intolerant:

Kan je de melksuiker in dierlijke melk niet goed verdragen, dan zijn er ook veel plantaardige alternatieven. Romige crèmes op basis van soja, haver, amandelen of spelt, om er maar enkele te noemen. Voeg ze pas toe op het moment dat het gerecht niet meer moet koken, anders loop je het risico dat het gaat schiften.

Voor desserts:

Om room te kunnen opkloppen heb je vet nodig, liefst 30 tot zelfs 40 procent. Er zijn tegenwoordig plantaardige alternatieven op de markt, zoals sojaroom, speciaal bedoeld voor desserts. Nog niet echt mager, maar zo weet je het vetgehalte toch te reduceren tot zo’n 25%. Kokosroom is eveneens een plantaardige tegenhanger die je kan opkloppen. Hiervoor heb je kokosmelk nodig die zo puur en vet mogelijk is. Open je zo’n blik dan zie je daarin een dikke substantie, dit is de room. Het meer waterachtige en troebel deel is de kokosmelk. Laat het blik een nacht in de koelkast staan, zodat je de room goed kunt scheiden van het vocht. Het vocht of de melk kan nog dienen voor een hartige saus. De room klop je op met een mixer. Start op een lage stand en bouw de snelheid rustig op.

Yoghurt:

Voor koude sauzen kan je room steeds vervangen door yoghurt. Wil je een warme saus bereiden, kijk dan goed op het doosje of er voldoende vet in zit, minstens tien procent. Dit is het geval bij Griekse, Turkse en Bulgaarse yoghurt. Dus geen gewone volle yoghurt want die bevat maar 3 procent vet.

Zure room:

Zure room wordt gefermenteerd door melkzuurbacteriën toe te voegen. Het bevat zo’n 20 procent vet, maar schift bij verhitting, doordat er veel eiwit in zit. Zure room is dus enkel geschikt bij koude bereidingen of om op het laatste moment toe te  voegen aan warme gerechten zoals soep.

Vet is nodig:

Nog een opsteker voor wie dol is op echte room: nu en dan eens genieten van desserts met opgeklopte room of van een weelderige soep of saus, is zo erg niet. Ons lichaam heeft immers vetten nodig. Bovendien geeft room sneller een voldaan gevoel, zodat je eerder stopt met eten. Bij lightproducten hebben mensen soms de neiging om te veel te eten. Als dat geen leuke gedachte is als je een stukje taart met een flinke dot room naar binnen wilt smikkelen!  Maar onthou ook het credo: alles met mate!

En dan willen we ook heel graag weten: wat zijn jouw favoriete roomvervangers of hou je het liever bij the ‘real stuff’?

Hongerig naar nog meer smaakvolle ideetjes? Volg Beka Cookware ook op Pinterest en Facebook!

Wil je contact opnemen met één van onze kantoren of exclusieve verdelers? Hier vind je een handig overzicht!

Misschien zijn ook deze keukenhulpjes iets voor jou: