[blog.view.blog categories]

25 februari 2016

Tips voor een gemakkelijke afwas

  • Leg na het koken alvast een keukenpapier in een vettige pan of pot. Het papier zal een deel van het vet opslorpen. Dat maakt het afwassen makkelijker en je afwaswater wordt minder snel vettig.

  • Keukenspullen met een doffe aanslag krijgen een opkikker met azijn. Het effect is nog groter als je de azijn ook wat opwarmt.

  • Soda is een ouderwets, maar efficiënt reinigingsmiddel. Bovendien is het milieuvriendelijk en niet duur. Er bestaan twee soorten soda: schoonmaaksoda en de variant die je vindt bij de bakbenodigdheden, bekend als zuiveringszout of bicarbonaat. Rauwe aardappel met wat zuiveringszout is een natuurlijk schuurmiddel voor gietijzeren pannen. Aangekoekte melk is verleden tijd met water en een eetlepel schoonmaaksoda die je laat opkoken. Nadien kan je de vuilresten makkelijk schoonmaken. Opgelet: doe dit niet met pannen in aluminium. Soda tast dit materiaal aan.

  • Geen schooonmaaksoda in huis? Geen probleem. Bovenstaand trucje werkt ook met zout. Een beetje verdund schoonmaakmiddel voor de vaatwas is eveneens efficiënt.

  • Een uitgeknepen citroen of limoen heeft een tweede leven als krachtige vetoplosser.

  • Giet wat cola in een aangebrande pot. Een nachtje geduld en de pot laat zich gemakkelijk schoonboenen.

  • Zelfs als je geen tandprothese hebt, komt een pakje reinigingstabletten voor een kunstgebit van pas. Je kan de tabletten namelijk ook gebruiken om glansloze glazen weer een stralende look te bezorgen. Gooi een tablet in een kom of teiltje met water. Laat de glazen hierin een kwartiertje weken en ze ogen weer als nieuw.

  • Een frituurpan schoonmaken is vast met stip één van de meest vervelende klussen. Zeker als je frituurpan een glazen deksel heeft dat dof is door de vettige damp. Het deksel oogt weer transparant als je het inwrijft met een rauwe aardappel.

Heb je nog meer tips die het onderhoud van keukenspullen vergemakkelijken? Hoe hou jij je frituurpan proper? Hoe ga je aangekoekte saus- of puddingresten te lijf? Laat het ons weten in de comments of via de Facebookpagina van Beka Cookware!

Ook op onze pinterestpagina vind je nog meer leuke tips!

Op zoek naar nog meer handige keukenspullen?