[blog.view.blog categories]

18 februari 2016

Tips voor een functionele keuken

In een eerdere post op de blog van Beka Cookware hadden we het al over slimme opbergtips voor keukenspullen. Dit hangt nauw samen met de ergonomie in de keuken. Een keuken moet handig ingericht zijn. Dat klinkt als een open deur, maar ergernissen zitten wel eens in een klein hoekje. Soms zelfs letterlijk. En je wilt natuurlijk vermijden dat een kleine vergetelheid bij het ontwerp je jaren later nog irriteert.

De belangrijkste elementen in een keuken zijn de koelkast, het kookgedeelte en het afwasgedeelte. Deze delen worden het meest intensief gebruikt en verdienen dus veel aandacht. Maar ook de opbergruimte is belangrijk. Zorg dat de afstand tussen de vaatwasmachine en de opbergkast zo kort mogelijk is. Borden, glazen en bestek zijn keukenbenodigdheden die dagelijks in roulatie zijn. Je wilt ze dus bij de hand hebben.

Toestellen zoals de oven, stoomoven en magnetron moet je kunnen bedienen met een rechte rug. Een belangrijk aandachtspunt, ook als je later een nieuw toestel installeert in een bestaande keuken. Met een toestel dat niet handig te bedienen is, loop je het risico dat je het minder zal gebruiken dan de bedoeling was.

Voor de afmetingen in een keuken gelden een aantal richtlijnen die kunnen schommelen naargelang de lengte van de gebruikers. Dat varieert naargelang je kleiner of groter bent dan 1m70. Als er meerdere gebruikers van de keuken zijn dan zal je in de praktijk wellicht voor een compromis moeten kiezen. Enkele tips:

  • Een werkblad op 95cm is perfect voor mensen die 1m70 of groter zijn. Ben je kleiner dan is 90cm handiger.
  • De hoogte van een koelkast bereken je door het middelpunt van het toestel ter hoogte van het werkblad te plaatsen.
  • Voor de hoogte van de spoelbakken kan je kiezen tussen 85 en 95cm.
  • De hoogte van de kookplaat is zo’n 75 à 85cm.
  • Afmetingen hangen ook af van de toestellen. De minimale afstand tussen dampkap en kookplaat is 65 cm bij een elektrisch vuur. Bij een gasvuur moet dat minstens 75cm zijn.
  • Onderkasten kunnen dieper uitgewerkt worden dan hangkasten, namelijk 60cm versus 40cm.

Heb je plannen om een nieuwe keuken te installeren? Praat er dan zeker over met anderen. Uiteraard met professionelen, zoals keukenontwerpers, maar ook met timmerlui. Ook familie en vrienden kunnen je veel nuttig advies geven. Misschien hebben zij net een nieuwe keuken geïnstalleerd en hebben ze dé gouden tip voor je waar je zelf nog niet aan gedacht had.

Welke raad zou jij willen meegeven aan de andere lezers van de blog van Beka Cookware? Laat het zeker weten in de comments of de Facebookpagina van Beka Cookware! Check zeker ook eens onze Pinterestpagina voor nog meer handige tips & tricks!

Misschien zijn ook deze keukenhulpjes iets voor jou: