[blog.view.blog categories]

28 januari 2016

Het geheim van het perfecte gehaktbrood

Met gehaktbrood schuif je het ultieme comfort food uit de oven: Een hartverwarmende geur die doet watertanden, een knisperend krokant buitenlaagje en een sappige binnenkant. En met onze tips kan dit gerecht simpelweg niet mislukken!

Het recept voor gehaktbrood is eenvoudig en het ingrediëntenlijstje beperkt: gehakt (1 kg voor 4 personen), ui en eventueel andere groenten, kruiden, ei en brood of paneermeel.

Alles begint met het juiste gehakt. Als er vrij veel vet in zit, zoals varkens- of rundsgehakt, dan ben je sowieso al vrij zeker van een sappig resultaat. Kalfsgehakt is wat droger, maar door het te combineren met varkensgehakt omzeil je dat. Een drogere gehaktsoort kan je ook verrijken met stukjes salami zoals chorizo.

Het meeste werk in dit recept is weggelegd voor je oven. Die kan je alvast laten voorverwarmen op 180 graden. Ondertussen snij je ui en eventueel groentjes (zoals prei) in kleine stukjes. Al deze ingrediënten stoof je best eerst aan. Zo geven ze meer smaak en vocht af. Het is een extra trucje om het gerecht sappig te houden. Daarna meng je de groenten met het vlees en je favoriete kruiden.

Voor de binding heb je eieren nodig (2 stuks op 1 kg vlees). Dan moet er ook nog zo’n 100 gram paneermiddel of verkruimeld brood bij. Opgelet: Het brood moet helemaal vermalen zijn. Met te grote brokjes kan je geen binding creëren.

Kneed het vlees in de vorm van een broodje en bak het in een pan kort aan alle zijden aan. Daarna leg je het in een ovenschaal. Nog een geheimpje om het vlees extra sappig te houden: leg enkele reepjes spek of een paar klontjes boter bovenop het gerecht.

Bak het gehaktbroodje zo’n 40 minuten in een voorverwarmde oven.

En we sluiten af met nog een lekkere variatie op het basisrecept: vorm het gehaktbroodje rond een bolletje mozzarella. Toegegeven: Een boost voor de calorieën, maar ook voor de smaakpapillen!

Wat is jouw geheim om het ultieme gehaktbrood op tafel te zetten? Een recept dat al jaren in de familie circuleert? Een verrassende kruidenmengeling? Toegegeven, we zijn nieuwsgierig! Laat het weten in de comments of via de Facebookpagina van Beka Cookware. 

Op zoek naar nog meer kookideetjes? Neem dan even een kijkje op onze Pinterestpagina!

Enkele handige keukenaccessoires: