[blog.view.blog categories]

7 januari 2016

Energiezuinig bakken en braden

Zuinig met water: Pasta is typisch een gerecht waarvoor te veel water gebruikt wordt. De pasta net onder water zetten is voldoende. Te veel is niet alleen verspilling van water, maar vraagt ook te lang tijd om op te warmen.

Snelkookpan: Een goede investering! Een snelkookpan versnelt het kookproces dankzij luchtdichte technologie die de interne druk en temperatuur verhoogt. Bovendien blijven de vitamines en de smaak beter bewaard.

Stomen: Heb je geen snelkookpan of stoomoven? Dan kan je ook een stoominzet gebruiken en in dezelfde kom bouillon klaarmaken én vis bereiden.

De juiste maat: Klinkt evident, maar het wordt vaak vergeten. Gebruik de juiste pannen naargelang de grootte van de kookzone of brander. Een klein pannetje op een grote kookzone leidt tot energieverlies. Omgekeerd zal een kleine kookzone te veel power moeten geven om een grote kom opgewarmd te krijgen.

Voorverwarmen: in de meeste recepten wordt dit aangegeven omdat iedere oven een verschillende tijd nodig heeft om tot de gewenste temperatuur te komen. Ben je gewoon om met je oven te werken, dan kan je het voorverwarmen wellicht achterwege laten. Er zijn wel uitzonderingen: brood moet meteen in een hete oven omdat het anders te veel zou narijzen.

Nawarmte: Ovens en klassieke elektrische fornuizen zijn niet meteen afgekoeld. Maak daar gebruik van door ze even voor het einde van de kooktijd uit te zetten.

Efficiënt koken: Zet de oven niet aan voor 1 gerecht. Combineer verschillende gerechten of bereid grote hoeveelheden.

Roerbakken: Eén van de meest zuinige bereidingsmethodes. Je hebt weinig vetstof nodig, het gaat snel en je kan een volledige maaltijd in 1 pan bereiden. En een leuke bijkomstigheid: het bespaart op de afwas!

Beka Cookware geeft hier nog meer tips om energiezuinig te koelen, koken en te verwarmen.

Heb je er honger van gekregen? Start je kookavontuur met de juiste keukenattributen. Beka Cookware heeft vast wat je zoekt!

Wie nog vragen heeft, kan steeds een mailtje sturen via info@beka-cookware.com.

Op zoek naar nog meer praktische kooktips? Neem even een kijkje op onze Facebook- en Pinterestpagina!

Misschien mist u deze keukenattributen nog in jouw keuken?