[blog.view.blog categories]

17 december 2015

Paté maken voor beginners

Het principe van paté is simpel: gemalen vlees wordt vermengd met een bindmiddel en extra smaakmakers en vervolgens au bain-marie gebakken in de oven.

Paté ontstond als manier om vleesoverschotten te verwerken, waaronder ook organen. Vandaar dat er nog steeds zo vaak lever in zit. Het woord paté verwijst naar het Franse pâte wat deeg betekent. Oorspronkelijk was paté een vleesgerecht met een deegkorst errond, ook “paté en croute” genoemd. Het deeg had niet alleen een smaakfunctie, maar diende ook als bewaarmiddel.

Als beginneling start je best met een eenvoudiger receptje, want de deegkorst neemt aardig wat tijd in beslag. De schaal waarin de paté gebakken wordt, kan je wel beleggen met lapjes spek. Zorg dat de lapjes over de rand van de schaal komen zodat de paté helemaal ingepakt is.

Eén van de basisrecepten is een mengeling van mager varkensvlees, varkenslever en spek. Heb je geen goede machine om het vlees te malen? Je slager fikst dat in een mum van tijd!

Het vlees verrijk je met je favoriete aromaten zoals tijm, laurier en jeneverbessen. Ook alcohol zoals cognac behoort tot de populaire smaakmakers. Er gaat nog een eitje bij, wat zorgt voor de binding. Zo laat de paté zich makkelijk snijden.

Verwarm de oven voor op 170°C. Verdeel het patémengsel in een cakeblik of patévorm. Zet de vorm in een ovenschaal waarin je kokend water giet. Daarna laat je de oven anderhalf uur z’n ding doen. Vervolgens moet de paté 12 uur afkoelen in de koelkast. Echte liefhebbers serveren dit vleesgerecht liefst niet rechtstreeks uit de koude, maar op kamertemperatuur. Op die manier zijn de vetten al wat zachter en minder gestold.

Nog op zoek naar een ovenschaal of ander keukenmateriaal voor je culinaire experimenten? Snuister eens in het assortiment van Beka Cookware. Je vindt zeker wat je zoekt!

Laat je nog meer inspireren op onze Facebookpagina en Pinterestborden!

Misschien zijn ook deze producten iets voor jou: