[blog.view.blog categories]

17 november 2015

Tips en weetjes voor de beste fonds en sauzen

Met een goede fond leg je de basis voor een geslaagde saus. De beroemde Franse chef-kok Auguste Escoffier wist het al: “Zonder fond kan geen enkele bereiding serieus genomen worden.”

Wat is een fond?

Een extract dat ontstaat door het laten inkoken van beenderen, samen met groenten en kruiden.

Wat is het verschil tussen blanke en bruine fond?

Een blanke fond maak je met beenderen van rauw, licht vlees zoals kalfsvlees en gevogelte. Voor een bruine fond worden de beenden (vaak van rund, kalf, lam of wild) eerst gekleurd in de oven op 180° en daarna pas gekookt.

Is er een verschil met een bouillon?

Een fond is een bouillon die ingekookt werd en daardoor geconcentreerder is. Iedere fond is dus een bouillon, maar niet iedere bouillon is een fond!

Wat bedoelt een chef met essence of glace?

Een essence is een fond die verder ingekookt werd tot een dikkere substantie. Een extra smaakversterker eigenlijk. Laat je een essence nog verder inkoken dan krijg je een glace. Deze dikke stroop geeft ook een extra smaakboost aan je saus en gerecht. Een andere optie is om de glace over het vlees te strijken en kort in de oven zetten. Zo bekom je een glanzend laagje. Lekker!

En wat is een fumet dan?

Hetzelfde als een fond, maar dan specifiek met vis of schaaldieren.

Wat met kant-en-klare fonds en bouillons?

Een fond maken is niet zo moeilijk, maar duurt wel een aantal uren. Het goede nieuws is dat je fond gemakkelijk kan invriezen. Heb je daar geen tijd voor of zin in, dan kan je een kant-en-klaar product gebruiken of de poedervorm. Dergelijke fonds zijn meestal wel flink gezouten, let dus op met extra zout in het gerecht.

Oeps, toch te veel zout gebruikt…!

Geen paniek! Snij een geschilde, rauwe aardappel in twee en leg die in de saus of het gerecht. Laat een tijdje sudderen. De aardappel zal het overtollige zout opslorpen. Haal ‘m er op het einde van de kooktijd er terug uit.

Welke pan gebruik ik voor sauzen?

Kies voor een sauspan met dikke bodem.  De bereiding van sauzen vraagt vaak een lange kooktijd. Een sauspan is vervaardigd uit materiaal dat de warmte gelijkmatig verdeelt. Dankzij de dikke bodem beperk je het risico op aanbranden.

Op zoek naar een sauspan?

Kijk even rond in het assortiment van Beka Cookware. Er zitten sauspannen tussen met maataanduidingen,  al dan niet met een antikleeflaag, met 1 of 2 schenktuiten,...

En voor wie fond “from scratch” wil maken, hebben we ook ovenschalen en grote soepkommen.

Het dagelijks potje of een speciale gelegenheid, met het keukenmateriaal van Beka Cookware is ieder kookavontuur een feest!

Nog een vraag? Stuur gerust een mailtje via info@beka-cookware.com.

Op zoek naar nog meer inspiratie? Check dan even onze Facebookpagina en onze Pinterestborden!

Misschien zijn ook deze keukenhulpjes iets voor jou: